Családi bölcsőde, napközbeni gyermekfelügyelet, családi napközi: hogy is van ez?

Amikor családi bölcsődét keresünk a gyermekünknek gyakran találkozunk a fent említett kifejezésekkel és bizony a szülőkben jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mi a különbség közöttük.

Kezdjük az elején, amikor ketté vált a családi bölcsőde és a napközbeni gyermekfelügyelet

2017-ig a családi otthonukban magán bölcsődei szolgáltatást nyújtók “intézményi neve” családi napközi volt, egészen egy új rendeletig, ami után ketté vált és létrejött a napközbeni gyermekfelügyelet és a családi bölcsőde. Ezek mellet a munkahelyi bölcsőde és az alternatív napközbeni ellátás is opció lehet a szülőknek. Pontos leírásokat, részleteket a Magyarországi Családi Bölcsődék Közhasznú Egyesülete oldalán  találhattok.

A Hepehupa napközbeni gyermekfelügyelet, sok mindenben ugyanaz, mint a családi bölcsőde ugyanakkor sok mindenben más (is lehet).
Én nem annyira kedvelem a napközbeni gyermekfelügyelet kifejezést, mivel azt sejteti, mintha az intézményben dolgozók, a kisgyermeknevelők, gyógypedagógusok csak felügyelnék a gyerekeket… ezért többször használom a régi családi napközi vagy családi bölcsőde megfogalmazást, ami kiválóan tükrözi a családi hangulatot és egyben magában foglalja azt is, hogy aktívan foglalkozunk a gyerekekkel. Nálunk itt a Hepehupában rendszeres foglalkozásokat és egyéni fejlesztési lehetőségeket kínálunk, amit a heti rendben találtok.

A nálunk dolgozóknak nagyon sokrétű lehet a munkájuk hiszen a napközbeni gyermekfelügyelet egy olyan rugalmas szolgáltatás, ahol a bölcsis korosztályon túl, 14 éves korukig fogadhatnak gyerekeket miután eleget tettek óvodai és iskolai kötelezettségüknek, azaz délután vagy éppen a szünidőben. (A családi bölcsődébe max. 5 éves korig lehet járni.)

Ezért is lehetséges, hogy az ovis nagy tesó vagy a volt hepehupás gyermekek visszajárnak hozzánk, ezzel is színesítve a napközbeni gyermekfelügyelet mindennapjait, aminek mi természetesen nagyon örülünk:-). Így szervezhetünk táborokat, akár az iskolás korosztálynak is. Az ellátottak száma egyidejűleg egy csoportban maximum 7 fő lehet. Sajnos állami támogatást a napközbeni gyermekfelügyelet nem igényelhet, míg a családi bölcsőde igen.

Összefoglalva: szolgáltatásunk a családi bölcsőde alapjain nyugszik, de nagyobb gyermekek napközbeni ellátása is lehetséges

Napközben, reggeltől délutánig a bölcsis korosztályt várjuk, de szünidőben érkezhetnek hozzánk nagyobbak is, illetve délutáni programjainkkal és a pizsipartyval a 4-12 éves korosztálynak szeretnénk a kedvében járni.

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Címünk:

1147 Budapest Gyarmat utca 74.B

Telefon:

06 30 979 51 10