A családi napközi- gyakori kérdések

A családi napközink nyílt napján felmerült leggyakoribb kérdéseket első bejegyzésemben  szedtem össze. 

Azóta rengeteg új szülővel és új kérdéssel találkoztam, amit itt meg is osztok Veletek:

Családi napközi- kérdések és válaszok

 • Van még szabad hely?

Az első csoportunk pikk-pakk betelt. A 2. csoportunkba még van pár szabad hely, folyamatos a jelentkezés. Gyertek, ki ne maradjatok a jóból !

 • Mi a jelentkezés menete?

Elérhetőségeinken tudtok velünk időpontot egyeztetni egy személyes találkozóra. Körbe vezetünk Titeket és ha az időjárás is engedi a kertben ülünk le beszélgetni nevelési elveinkről, fejlesztési lehetőségekről, a családi napközi működéséről. Ha szimpatikusak vagyunk és szeretnétek beiratkozni, akkor az első havi díjat kérjük befizetni és az ellátási szerződést, a gyermek adatlapját kérjük aláírva odaadni. Majd egyeztetjük a kezdés dátumát, a beszoktatás menetét. Ha később szeretnétek elkezdeni a bölcsődét, helytartási díj ellenében erre is lehetőségetek van. A helytartási díj 20 ezer ft és a 2. hónap díjából lejárható.

 • Van lehetőség arra, hogy csak heti néhány napot vagy csak délelőttöt járjon a gyermekem a Hepehupába?

Igen, 10 és 12 alkalmas bérleteinket erre találtuk ki, viszont ez egyfajta rugalmasságot is igényel a szülő részéről és legalább 1 de inkább 2 héttel előre kérjük megmondani, hogy mely napokon jönnétek.  Kifejezetten délelőttös ellátási opció nincs nálunk, mivel szakmailag nem ajánlott és a többi gyermeknek sem tesz jót, ha egy kis társuk eltávozik ebéd után az anyukájával vagy apukájával. Ettől függetlenül, ha valaki csak délelőtt szeretne jönni a családi napközibe, természetesen lehetősége van rá.

 • A Hepehupa miben más, mint a többi családi napközi, bölcsőde Zuglóban?

A Hepehupát tapasztalt, korai fejlesztő gyógypedagógus hozta létre azzal a céllal, hogy kötött és kötetlen készségfejlesztő foglalkozások, játékok mellett biztosítsa az apróságok békés, nyugodt légkörben, szerető gondoskodás mellett történő cseperedését. Az állat asszisztált terápia, a rendszeres gyógypedagógus által végzett mozgásfejlesztés mellett a tánc és a zene is szerepet kap mindennapjainkban.

 • Ki felel közvetlenül a gyermekemért?

A Hepehupában 2 kisgyermeknevelő és 1 gyógypedagógus nevelő gondozza a gyerekeket szeretettel, odafigyeléssel. A 2 csoportot nem osztjuk fel a gondozók között, általában a gyerekek „választanak” valakit, akihez jobban kötődnek.

 • Mennyi időt töltünk szabadlevegőn?

Délelőtt általában 1,5-2 órát, attól függően, hogy az irányított foglalkozásnak mit választunk helyszínül.  Délután, uzsonna után, fél4-től a kertben történik a szabad játék.

Az ajánlások alapján -5 fokig lehet kimenni a bölcsis korosztályú gyermekekkel. Orkán szerű szélben és/vagy esőben a csoportszobában töltjük a napot, a heti/napi rendnek megfelelően.

 • Napi hányszor esznek, isznak a gyerekek?

Aktuális Heti menünket itt megtaláljátok. 

A gyerekeknek napi 4 étkezést biztosítunk: mindennap fogyasztanak gyümölcsöt és a legtöbb nap friss zöldséget is. Az étkezések mellé minden alkalommal kapnak folyadékot is, illetve a nap folyamán folyamatosan kínáljuk őket, különösen ügyelünk erre a melegebb időben az udvaron vagy az aktív, mozgásos tevékenységek során.

 • Milyen gyakran cseréltek pelenkát? Mi a helyzet a mosipelussal?

Általában naponta 3-szor cserélünk: reggeli után, ebéd után és alvás után, illetve amikor szükség van rá. Mosipelusos gyermekeket is fogadunk, a használt pelenkát a nap végén a szülőknek adjuk. A szobatisztaságot tanuló gyerekek napirendjébe is beiktatjuk a napi rendszeres WC vagy bilihasználatot. A kertben is tartunk bilit, ha esetleg már nincs idő a mosdóba bemenni.

 • Mire lesz szükség a bölcsődében, mit vigyünk magunkkal?

Hozzátok magatokkal a családi napközi ellátási szerződését és a gyermekek adatlapját.  Speciális igényű gyermekeknél, esetleges tartós betegségnél, amennyiben indokolt, leírhatjátok a szülés körülményeit, ha tartós gyógyszerszedés, orvosi kezelés fennáll, arról is szeretnénk tájékoztatást kapni.

A gyermeknek szüksége lesz váltócipőre (jól szellőzőre, olyanra, ami tartja a bokát és könnyen tud benne közlekedni), 2 váltás ruhára, pelenkára.  Ha van neki, akkor az alvókáját és a cumiját is tegyétek a bölcsis csomagba.

 • Mikor vagytok zárva?

Az ünnepnapokon és hétvégén tartunk zárva (kivéve, ha külön foglalkozást, pizsipartyt vagy szülinapi zsúrt tartunk) illetve nyáron 2 hétre zárunk be és a karácsonyi időszakban a két ünnep között pihenjük ki az év fáradalmait.

 • Mit történik, ha a gyermekem a bölcsődében megbetegszik, sérülést szerez?

Hirtelen fellépő betegség esetén (láz, hányás, hasmenés stb.) a szülőt azonnal értesítjük, és kérjük, hogy a lehető legrövidebb időn belül jöjjön a gyermekért. Ha a szülőt nem érjük el, a többi megadott kontakt elérhetőségein próbálkozunk.  Sérülés esetén a szülőt telefonon értesítjük, a sérülés nagyságától és a gyermek állapotától függően mérlegeljük, hogy hazavigye-e a szülő a gyermeket vagy maradhat a családi napközinkben a nap hátralévő részében is.

 • Mi a helyzet az orrfolyással, köhögéssel?

Eltérő vélemények alakultak ki mind a szülők, mind az orvosi szakmában. Mi nem vagyunk egészségügyi szakemberek, így nem szeretnénk konkrét állást foglalni, nincs kifejezetten működési alapelvünk ezzel kapcsolatban, viszont amennyiben a tünetek a mindennapi életet kifejezetten zavaróan jelennek meg (pl. nem tud aludni a köhögés miatt, nem eszik, nyűgös a gyermek az orrfolyás miatt), akkor a szülőket megkérjük, hogy ne hozzák közösségbe a gyermeket, amig tünetei nem csillapodnak vagy el nem múlnak. Lázas vagy egyéb betegség után, minimum 24 óra tünetmentességet kérünk a többi gyermek és a nálunk dolgozók egészségének érdekében.

 

 • Hol találjuk az árakat?

A családi napközi árairól elérhetőségeinken tudtok érdeklődni. Hisszük, hogy az ár mellett – bár fontos tényező- olyan más feltételeket is figyelembe kell venni, amit csak személyesen tudtok felmérni. Gyakran az olcsó ár gyanúra ad okot, a túl drágát pedig eleve kizárjuk, anélkül, hogy tisztában lennénk mit tartalmaz pontosan.

 

 • El lehet menni megnézni Titeket?

Igen, gyertek egyedül, apával, gyermekkel, ahogy gondoljátok! Szívesen fogadunk mindenkit előre egyeztetett időpontban.  Délutáni foglalkozásainkra, a pizsipartyra pedig a családi napközi honlapján tudtok beregisztrálni.

Maradtak még kérdéseid a családi napközivel kapcsolatban?

Írd meg nekünk mire vagy még kíváncsi, igyekszünk minden kérdésre válaszolni! 

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Címünk:

1147 Budapest Gyarmat utca 74.B

Telefon:

06 30 979 51 10