Nehéz megtalálni az igazit… még a bölcsődék közül is

Milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani bölcsőde választáskor? Ebben segítünk eligazodni.

A hozzánk járó gyerekek szülei, az érdeklődők már nagyon jól tudják, hogy számos zuglói bölcsőde, napközi meglátogatása után a Hepehupára esett a választásom mindkét gyermekem esetében, amiben a következő tényezők voltak segítségemre:

Szempontok bölcsőde választáskor

Először is érdemes meghatározni, hogy mi a pontos célunk, miért keresünk bölcsődét a gyermekünknek: szeretnénk visszatérni a munka világába, így állandó gyermekfelügyeleti szolgáltatást igényelnénk vagy szeretnénk a gyermekünk szociális és egyéb készségeit fejleszteni, más gyerekekkel történő játékra motiválni, vagy éppen ezt az igényét kielégíteni.

Fontos, hogy körültekintően határozzuk meg az igényeinket, ne csak a logisztikai és költségvetési szempontok legyenek a döntőek, hogy később elkerüljük a lelkiismeret furdalást, az esetleges bölcsőde váltást, amiért pl. túl sok gyermek van egy intézményben kevés figyelemmel, mégsem egyeznek a nevelési alapelveink a gondozókkal, nem ügyelnek a tisztaságra, nem tartanak fejlesztő foglalkozásokat stb… Ha már elsőre nem vagyunk ezekben biztosak, ne kísérletezzünk, a szülői bizonytalanság egyértelműen nyomot hagy a gyermekben is.

Zuglóban különösen sok, akár új családi bölcsődék, napközik közül választhatunk, így több lehetőségünk is van összevetni a helyeket, begyűjteni a megfelelő információkat.

A döntésünk előtt mindenképp tájékozódjunk a bölcsőde weblapjáról, közösségi oldaláról. Érdemes megkérdezni a kerületi védőnőket is, hiszen sok édesanyával tartják a kapcsolatot, esetleg játszótereken, különböző gyerekprogramokon érdeklődni a többi szülőtársunktól.  A végső döntésben egy személyes találkozó a vezetővel, a kisgyermeknevelőkkel segít a leginkább.

Ahogyan fentebb említettem sokunk praktikai szempontokat helyez előtérbe, mint pl. lakhelytől való távolság, jó megközelíthetőség, parkolási lehetőségek, illetve az sem mindegy, hogy a családi büdzséből mennyit szeretnénk, tudunk elkülöníteni a gyermekfelügyeleti szolgáltatásokra.

A Hepehupa jól megközelíthető helyen, a Nagy Lajos király útja és a Lőcsei utca között helyezkedik el, közel a Bosnyák térhez, számos autóbusz és villamos megállótól 5 perc sétára. Áraink a kerületi hasonló szolgáltatást nyújtó intézményekhez igazodnak, és tartalmazzák a konduktor és korai fejlesztő szakembereink által vezetett foglalkozásokat, a kutyás terápia díját is.

Ezeken túl, tájékozódjunk a bölcsőde nevelési szemléletéről, módszereiről, ehhez igazodó játéktáráról és felszereléséről, az esetleges plusz foglalkozásokról (nyelvtanulás, torna, zene).

A Hepehupa fő profilja a gyermekek fejlesztése pozitív nevelési szemlélet mellett, melyhez kifejezetten Montessori fa játékokkal szereltük fel a bölcsődét. A nagy mozgásos fejlesztő tornához nagy labdákat, egyensúlyozó tölcsért, tornapadokat is használunk.  Egyéni fejlesztő foglalkozásokon is részt vehetnek a hozzánk járó és a „külsős” gyerekek, illetve délutáni programokkal is várjuk őket- erről itt olvashattok.

Szempont lehet a bölcsőde kialakítása (pl. van-e külön étkezője a gyerekeknek vagy a csoportszobában étkeznek), a csoportszobák nagysága, a mosdók, mellékhelyiségek elrendezése, pelenkázásra, szoptatásra való lehetőség éppúgy, mint a balesetmentes, biztonságos és tiszta környezet.

A Hepehupában különös figyelmet fordítunk a mindennapos takarításra, fertőtlenítésre. A ház évek óta családi napköziként funkcionál, ennek megfelelően van kialakítva. 

Kérdezzük meg azt is, hogy mennyi időt töltenek a gyerekek a szabad levegőn, van-e egyáltalán saját, a szomszéd szemektől elszeparált udvar, illetve, hogy az étkezés is követi -e az egészséges életmódot.

Nálunk a gyerekek délelőtt és délután is 1-1,5 órát az udvaron töltenek, gyakran már a tízórait is a teraszon fogyasztják el, míg az udvaron a szabadjátékra vagy az irányított foglalkozásokra van lehetőségük. Családi napközinkben fontos az egészséges, változatos étrend. Éppen ezért főételünket az Egészségkonyhától rendeljük, a reggelit és uzsonnát mi készítjük friss alapanyagokból, tízóraira pedig mindig gyümölcsöt vagy gyümölcsös finomságot esznek a gyerekek.

A megérzéseink is fontosak a bölcsőde kiválasztásánál

 Nagyon sok tényezőt veszünk figyelembe a gondosan előkészített döntéskor, de a legfontosabb az, hogy tudjuk a szemünk fénye jó helyen van, biztonságban, szerető kisgyermeknevelők, fejlesztő pedagógusok között, akikre nyugodt szívvel bízzuk őket a bölcsődében, így mi is lelkiismeret-furdalás nélkül tölthetjük a napot, akár munkával, akár egyéb ügyeink intézésével. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Címünk:

1147 Budapest Gyarmat utca 74.B

Telefon:

06 30 979 51 10